Verander je focus

Focus. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Noodzakelijk is het wel, zo weet ik inmiddels uit ervaring.

Afleiding is overal. Nog even je mail checken, even een telefoontje plegen, nog even iets posten op je social media account en dan ook meteen maar even lezen wat al je connecties te melden hebben. Nog even dit, nog even dat. En voor je het weet vliegt de dag aan je voorbij. Vervolgens ben je genoodzaakt je to-do lijstje door te schuiven naar de volgende dag en ga je met een onvoldaan en ontevreden gevoel naar huis. De volgende dag neem je jezelf voor gefocust te blijven, zodat de dag van gisteren zich niet herhaalt. Intussen probeer je alles in een dubbele versnelling uit te voeren. Je blijft steeds maar achter de feiten aanlopen. Zaken krijgen niet de aandacht die ze verdienen of zelfs nodig hebben om te kunnen ontwikkelen. Dat is niet alleen vermoeiend, maar ook demotiverend.

Steeds vaker vroeg ik mijzelf af wat ik nu eigenlijk precies gedaan had op een werkdag. En steeds weer kwam ik tot de conclusie dat het een stuk sneller en efficiënter had gekund. Ik viel in de beruchte valkuil van afleiding. De afleiding die overal om me heen steeds weer mijn aandacht vroeg. De afleiding die me dagelijks veel tijd kostte maar eigenlijk nauwelijks iets opleverde. Dat kan ook anders. Dat moet zelfs anders!

Hoe? Verander je focus! Dat is eigenlijk veel makkelijker dan je denkt. Houd eens voor jezelf bij waar je je werktijd aan besteedt. Zo word je je bewust van jouw afleidingen en dus ook van de zaken die jouw efficiëntie in de weg zitten. Je zult merken dat die bewustwording de eerste stap is naar een verandering van je focus.

Maak vervolgens tijd voor je afleidingen. Dat klinkt misschien vreemd, maar kies gedurende de dag enkele momenten waarop je jezelf bewust in al je afleidingen stort. Daardoor kun je je aandacht buiten die momenten volledig op andere zaken richten, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist. Daarna kun je je weer met een fris hoofd richten op je taak.

Focus betekent keuzes maken. Grenzen en doelen stellen. Zorg ervoor dat je je doel helder voor ogen hebt. Maak doelen bereikbaar door ze te verdelen in reële en concrete doelstellingen. Weet welke stappen je moet nemen om die doelstellingen, en daarmee ook je uiteindelijke doel, te bereiken. Maak jezelf bewust door een takenlijst en een planning te maken. Wees streng voor jezelf en houd je eraan. Focus! Voor je het weet vink jij vliegensvlug je to-do lijstje af en bereik je elke dag wat je jezelf hebt voorgenomen. Zo vertrek je aan het einde van je werkdag met een voldaan gevoel en een glimlach op je gezicht naar huis. Dat is focus.

“Where attention goes, energy flows and results show” –  T. Harv Eker

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *